Meteen naar de inhoud

Meer over Stichting Abantu Verbinding

Stichting Abantu Verbinding is opgericht in 2019 in Utrecht, met als doel mensen met verschillende achtergronden te verbinden door middel van activiteiten. Het inschrijfnummer bij de Kamer van Koophandel is K75772086.

Naast het stichtingsbestuur is er een groep van verschillende vrijwilligers die samen aan het doel werken, bijvoorbeeld door het organiseren van activiteiten, het schrijven van teksten of het opzetten en onderhouden van de website. Hieronder stellen enkele leden van het team zich voor:

Sydney

Sydney Sinkamba – Directeur

Sport is gezond en brengt mensen tot elkaar. Sport is een spiegelbeeld van een goede samenleving.

We noemden al even de Ubuntu filosofie die onze Stichting aanhangt, maar graag lichten we hier toe dat de link met Bantoetalen en Afrika niet uit de lucht is komen vallen. De oorsprong van deze link ligt bij Sydney Sinkamba, geboren en getogen in Zambia. Sydney’s passie voor beweging startte bij voetbal. Toen hij als klein jongetje in Zambia met het grootste plezier op straat begon, was hij overal te vinden met zijn bal en met zijn leeftijd groeide ook zijn voetbalcapaciteiten en schopte hij het tot nationaal niveau. Ondanks dat aan deze carrière abrupt een einde kwam door een pittige blessure, lieten voetbal, beweging in het algemeen en de effecten die je daarmee kunt bereiken, hem niet los. In Zambia richtte hij daarom de Stichting YEDS of (Youth Empowerment and Development through Sport). Nu sinds 2013 wonend in Utrecht, blijft hij zijn passie voor beweging liefst met zoveel mogelijk mensen delen.

De Ubuntu-filosofie doet hij eer aan door veel mensen te ontmoeten om dit mogelijk te maken. Hij stapt daarvoor sinds zijn komst al jaren het voetbalveld op en wat blijkt, ook in Nederland heb je niet veel meer nodig dan een voetbal en een glimlach om contact met elkaar te maken. Dit wist hij natuurlijk al wel, maar zijn andere Utrechters daar ook al van doordrongen?

Omdat Sydney vervolgens ziet dat de behoefte aan beweging en contact hoog is, start hij ook fietsgroepen, wandelgroepen voor volwassenen en meer algemene beweeggroepen voor ouderen. Alles volledig zelfstandig en vrijwillig, op zijn fiets doet hij vele wijken in Utrecht aan.

En in Utrecht is het nu dat hij zich thuis en op zijn gemak voelt, júist door de ontmoeting met zoveel andere Utrechters. Dat plezier wil hij delen en de effecten van beweging en ontmoeting wil hij al snel breder uitmeten. In 2019 richt hij daarom de Stichting Abantu Verbinding op en in de loop der tijd blijft zijn netwerk zich enorm uitbreiden. Wijkbewoners, vrijwilligers, organisaties die met hem willen samenwerken. Want hij lijkt iets te doen dat werkt! Sommige organisaties willen dat hij voor hen komt werken, maar hij vindt het belangrijker om zijn filosofie te waarborgen: Niet commercieel en afgebakend sport aanbieden, maar laagdrempelig met maatwerk gericht op de behoefte in de wijk: “Verbinding door te doen”!  ‘Ik ben omdat wij zijn’ en ‘Ik ben pas mens door de verbinding met anderen om mij heen’.

Sydney wordt zich meer en meer bewust van de normen en waarden die hij heeft “meegenomen uit Zambia”, zoals: respect, behulpzaamheid, team spirit, zelfvertrouwen, hard werken, in dienst staan van een ander, omgaan met overwinning of verlies (vallen en opstaan), aandacht voor passie, creativiteit en spontaniteit.

Steeds meer beseft hij dat van toegevoegde waarde kan zijn door deze normen en waarden te delen met anderen.

Sydney Sinkamba is de drijvende kracht achter Stichting Abantu Verbinding.  Maar, alles waar hij voor staat en leeft is Verbinding, Samen en Beweging. Dus Sydney zou Sydney niet zijn als hij deze Stichting alleen zou dragen en de taken alleen zou willen uitvoeren. Hij wil zijn activiteiten niet alleen aanbieden, maar vooral sámen creëren.

Julia

Julia – Eventmanager (Vrijwilliger)

Mijn naam is Julia Prent en ik ben beginnend wetenschapper in de fysiotherapie. Ik streef ernaar om klachten beter te begrijpen, zodat mensen effectiever behandeld kunnen.

Een belangrijk onderdeel van mijn vak is bewegen. Bewegen heeft namelijk een ontzettend goede invloed op de fysieke en mentale gezondheid. Naast deze positieve effecten, geloof ik ook sterk in de sociaal maatschappelijke kracht van sport en bewegen. Ik heb dan ook heel veel zin om mij samen met een gedreven team hiervoor in te zetten.

Mijn rol binnen Abantu bestaat voornamelijk uit het organiseren van projecten en activiteiten. Hopelijk zie ik jullie snel terug op een van onze activiteiten!

Menke

Menke – Eventmanager

Hi, ik ben Menke! Ik ben afgestudeerd als sociaal psycholoog, heb heel veel interesse in menselijk gedrag en vind het onwijs leuk om nieuwe mensen en culturen te leren kennen.

Ik ben via Sydney bij Abantu terecht gekomen. Sydney heb ik ontmoet in Zambia. Hij woonde daar toen nog en ik was daar als 18-jarig meisje om vrijwilligerswerk te doen bij een project van hem.

Daarna via Facebook weer in contact gekomen en uiteindelijk heeft Sydney mij gevraagd om onderdeel te worden van Abantu Verbinding. Op dit moment ben ik actief in de kerngroep en op deze manier krijg ik eigenlijk alles mee. In mijn vrije tijd voetbal ik graag. Dat doe ik nu al zo’n 16 jaar! Daarnaast ben ik ook actief als vrijwilliger bij Taal doet Meer.

Vrijwilliger worden?

Onze activiteiten worden begeleid door enthousiaste vrijwilligers. Voor onze huidige en toekomstige activiteiten zijn nieuwe vrijwilligers altijd welkom. Interesse? Neem contact met ons op! (Zie Contact.)